torstai 6. helmikuuta 2014

Kool Aid värjäyskokeilu

Pääsin vihdoin ja viimein kokeilemaan Kool Aid-värjäystä! Homma toteutettiin blogiystäväiseni KMK Väkerrysnurkan Kirsin kanssa. Kirsi oli saanut facebookin jostain käsityöryhmästä haalittuaan itselleen paketillisen Kool Aid-jauhepusseja.



Eli siis nuohan on Ameriikoissa tarkotettu ihan lapsille juotettavaksi... Tuota jauhetta lisätään veteen, siihen sokeria ja sit se pitäis juua. Ite en kyllä lapselleni tai itelleni uskaltais tämmöstä mömmöö antaa, mikä käy lankojenkin värjäämiseen :D Tosin, pystyyhän niitä lankoja värjäämään esim. elintarvikeväreillä ym mitkä on turvallisia, mutta nää haisikin jo niin pahalle et ei kyllä tekis miel juua.

Jotkut värjää näillä muuten hiuksiaanki. Saisinkoha mie näillä toteutettua miun haaveen sinisistä hiuksista?


Noh, siniset hiukset ehin värjätä myöhemmin, mut nyt tää homma käyntiin! Laitettiin vähä isompiin astioihin semmosii värejä, mitä oli useempi pussillinen. Värjättiin ihan normi seiskaveikan valkosii keriä ja Kirsillä oli yks tommonen mustapilkullinen vyyhti, mikä haluttii kokeilla et miltä näyttää värjättynä.

Eli siis simppelisti vaan:
  • Ekana lankavyyhdit likoomaan veteen n.10 minuutiks. 
  • Lankakerästä ylimääräset vedet pois puristamalla
  • Sitte ruiskulla tai (miun tyylillä) käsillä lorottamalla väriä lankoihin sen verran ku haluaa ja mihin kohti haluaa
  • Mikroon 2 minuutiks
  • Huuhtele langat
  • Anna kuivua kunnolla noin pari päivää, ettei kerälle keritty lanka homehdu
  • Kool Aideilla värjätyt langat kestää hennon käsinpesun. Ei liian kuumaa vettä, eikä konepesua
Oltiin ihan paniikissa, ku molemmat pelkäs et langat syttyy mikrossa palamaan, mut ei onneks käyny niin.



Harmi vaan ku väripaletti oli vähä ykstoikkonen. Punasia oli tosi paljon, sit oli oranssia, vihreetä ja violettia. Punasista tuli iha hyvä ja kirkas väri, mut oranssi, vihree ja violetti jäi omaan makuuni liian laimeiks. Tätäki voi kyl säätää värijauhon ja veden määrää muuttamalla.






Tuli kyl iha hauskannäkösiä lankoja. Ja oon nii ilone et pääsin vihdoin kokeilee tätä! Myö laitetaa heti uus tilaus menemään Jari Mäelle ja tälläkertaa otetaa vähä enemmä eri värejä.

Laitan vielä omista keristäni kuvat, kunhan ne on kuivunu! Sitte näkee paremmin nuo värit.


30 kommenttia:

  1. Hihih, kiva kun teit postauksen :) mie teen noista omistani jonkun sepustuksen kun ovat kuivuneet :) blogiyhteistyö jatkukoon! Ja se kirsikan hajukin onneksi hävis täältä :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooh, saattaa värit näkyy vähä paremmi sitku kerii ne :) Ja hyvä ettei tein kämppä jääny iha karkille haisee loppuviikoks :'D

      Poista
  2. No nih, jopa taisi mulleki selvitä kun josku oo nänhnyt niin järkky näköisiä sinisiä tai keltaisia hiuksia, et millä ne on värjätty :)
    No ite aloitin värjäyskokeilut luonnonkasveilla ja siitä se sitten rönsyi, mutta ei vielä näihin koolväreihin asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheee :D Oo, mie en tiennykkää et luonnonkasveilla voi kans värjätä lankojaki :O

      Poista
  3. Hauskan näköisiä niistä tuli ja en miekään tollasia jois tai lapsille juottais jolla voi värjäillä juttuja =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) JA niimpä! Vaik siis ei nois nyt mitää myrkkyy oo, mut silti joteki hirmu keinotekosilta tuntuvat... Ja niihä ne onki :D

      Poista
  4. Tollainhan tulee ihanan persoonallisia väripläjäyksiä!! Pitäisköhän itsekin kokeilla! Oliko se kauhean vaikeaa/hankalaa hommaa? Sotkiko kauheesti? Lähteekö helposti pois jos tippuu vaikka lattialle? Anteeksi kauhea kysely! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitää, kysele vaa! :D Siis myö Kirsin kans yllätyttii et mite helppoo toi mikrovärjäys oliki :) Luultii et se ois paljo sotkusempaa tai vaikeempaa, mut se alko jo toisen vyyhdin jälkee mennä iha rutiinilla ja muutamas minuutissa sai vyyhdin värjättyy :) Ja meil ei tippunu lattialle eikä vaatteille, mut siis nuo värjätyt langat ei kestä ku käsinpesun. Eli siis koneessa luulis vaatteiden puhdistuvan, jos vaatteille menee :) LAita hei sähköpostii miulle niih voin kertoo tarkemmi täst miun kokemuksesta, jos haluut :D

      Poista
  5. Te ette vissiin pureuttanut lankoja millään vai oliko se niin et jos tekee mikrossa niin ei tarvitse? Mul on coolAidit ollu ostettuna jo kuukauden..tätä homma varten. Kivoja keriä tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pureuttanu? Niih siis meinaatko jotaki etikan tai sitruunahapon lisäämistä? Kun siis Kool Aideissa on jo tarvittavat aineet itessään, eli teetpä sitte mikrossa tai kattilassa, niih ei tarvii mitää muutaku vettä ja Kool Aid jauhetta :) Ja kiitoksia!

      Poista
    2. Niin etikassa esimerkiksi ennen värjäystä liottamista. Tuol FB:ssä Värikästä värjäystä ryhmässä keskustelua oli että se lisäisi värien kestävyyttä pesusta toiseen ja kirkastaa myös värejä. Sun värit on kyllä tosi kirkkaita muutenkin. Mitenkä sille pätkävärjätylle musta-valkoiselle langalle kävi?

      Poista
    3. Aaaaa, joo selvä. Kiitoksia tästä vinkistä :) Pitää varmaan itekki käyä liittymässä facebookissa värjäysryhmään :) Niih tosiaa, siitä en ottanu kuvaa, ku se oli viimesten joukossa ja nää kuvat nappasin jo ekojen värjäysten aikana, mut KMK Väkerrysnurkka-blogin puolelta löydät, että millanen siitä tuli :)

      Poista
  6. Vähän ois kiva itekkin kokeilla joskus - hyvän värisiä lankoja nimittäin teillä tuli. Mua vaan kammottaa se mikrottaminen... Oiskohan mitään muuta keinoa kuin mikroon laittaminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja siis kattilassa keittämällähän voi myös tehdä :) Mut meijjän mielestä mikrottaminen kuullosti simppelimmältä, eikä tarvii kuuman veden kaa löträtä. Tää oli kyl iha turvallinen ja kätevä konsti! :)

      Poista
  7. Laita kuvaa, kun ovat kuivat ^^ Ja toki sitten ehottomasti vaadin kuvaa, kun ovat jossain työssä ;) Kiitos, hihihi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh, mie laitan :) Ja toki kuvaan sitte valmiit työtki :D

      Poista
  8. Oi kuinka ihanan värisiä lankoja! :) Jännä nähdä, miltä ne kuivana ja kerittynä näyttävät :) Voisi itsekkin tuota koittaa. Lueskelin ihan elintarvikeväreillä lankojen värjäyksestä mikrossa ja vaikutti sekin sen verran helpolta, että voisin niilläkin kokeilla... Nähtäväksi jää miten käy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Ja jooh, näihinhä voi käyttää vaik mitä mikä vaa värjää tarpeeks tehokkaasti :D

      Poista
  9. Ihanan raikkaat värit! Oon koittanu kaupoista tiirailla Kool Aideja mut ei oo löytyny, pitää varmaan itekin tilata netistä. Tosin ihan kaupan elintarvikevärit tai apteekissa myytävät jauhemaiset värit (oliks ne nyt niitä karamellivärejä?) ajaa saman asian kun ovat samaa ainetta eri muodossa. Niillä mä värjäsin, tosin kattilassa keittäen, mut kai nekin sopii mikrottamiseen. Täytyis varmaan opiskella. En kyllä suostuis juomaan tota! värjää pian sisäelimet siniseks :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ja niih, mieki oon kyl kiinnostunu kokeilemaa et millasen lopputuloksen sais noilla karamelliväreillä ja elintarvikeväreillä. Vois niilläki kokeilla :) Ja niimpä, hirmu kiva ku sydän sun muut ois kohta sinisenä :'D

      Poista
  10. Silimukointia-blogin Piritta on ihan pro kool-aid-värjäämisessä, käyppä vilkaisemassa... Kauniita värejä noista kyllä tulee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Miepä käyn kurkkaamassa josko sieltä sais ideoita :)

      Poista
  11. Netistä mie luin että P!nk on värjännyt jonkun keikan alkua hiuksensa noilla jauheilla, sekä joku toinenkin. En sitten tiedä tuleeko miten hienon näköiset, jos vertaa shokkiväreihin :)
    Itsekin olen koolannut kerran lankaa, mutta tykkään kuitenkin enemmän elintarvikevedessä "kiehuttamista. Ja joskus vielä ajattelin kokeilla luonnontuotteilla värjäämistä, jos siulla on mahdollisuus niin kokeile sinäkin ihmeessä :D Netissä on paljon kaikkia tekstejä missä on milläkin värjätty ja näkyy miltä lanka lopulta näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooh, mie kans luin et Pink on ainaki värjäilly näillä :D Jooh, pitää varmaa itekki kokeilla eri värisysteemeillä tätä hommaa ;)

      Poista
  12. Tää on NIIN mukavaa hommaa. :D Ja eipähän kenelläkään ole samanväristä lankaa. Yksi värjäyslanka odottaa vielä mahti mallia, nimittäin on niin namun värinen, että vaatii oikeaa mallia toimiakseen :D Odotan täällä jo mimmossii teidän langoista tulee kun keritsee ne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Kivaa ku saa iha oman näkösiä keriä :) Ja saa ite päättää et missä kohassa ja miten paljon värii tulee :)

      Poista
  13. Voi vitsi mikä idea... aika kivat värit tuli.
    odotan innolla mitä noista syntyy. =D
    Karkintuoksuinen koti oliskin kiva =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieki ootan innolla, saas nähä mitä teen :D Ja kiitos!

      Poista
  14. Huh, mulla ois tää "urakka" kans edessä tässä lähipäivinä! Kun vaan uskaltaisin ryhtyä tuumasta toimeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskalla vaan, tää oli tosi kivaa! :) Eikä ees miun mielest mikää kauhee urakka ollu :D

      Poista

♥ Kommentit saavat hymyn huulille :)
♥ Minulla on kommenttien valvonta päällä, eli älä ihmettele jos lähettämäsi kommentti "häviää" eikä heti näy. Hyväksyn kommentit ensin, jotta yksikään niistä ei jäisi lukematta.
♥ Kiitos kommentistasi!