perjantai 27. kesäkuuta 2014

Urban Jungle-beanie in finnish

Miun aurinkohatusta, tai "popparihatusta" tuli iha hirveesti kommentteja Facebookin puolella! Moni pyys suomentamaan tän ohjeen, jotta hyöki sais tän pipon kaunistamaa ja lämmittämää omaa päätänsä, joten tässäpä tulee, olkaa hyvä! :)


Omia mietteitä hatun tekemisestä (LUKEKAA, TÄSTÄ SAATTAA OLLA APUA):

Miehä tein siis virheen, ku luulin et miun virkkausjälki on löyhentyny, nii käytin ensin nro 4 virkkuukoukkua ja S/M kokoa. Totesin kuiteki et kyl tuo 5 koukku on hyvä. Hatusta oli tulossa nimittäin liian pien 4 koukulla ja S/M ohjeella. Lisäks:
 • Käytin ohjeen mainitseman langan sijaan Schachenmayrin (SMC) Extra merino-lankaa (Sitä meni noin 3 kerää)
 • Oma piponi on tuo L/XL kokoinen (En sit tiiä oisko 5 koukulla tullu sopivan koko S/M koolla.)
 • Ja miust tuntuu et miun piposta saatto tulla vähä liia pitkä, ainaki netis oleviin kuviin verrattuna... :D Joten siis en tiiä pärjäiskö jopa kahella kerällä tuota SMC Extra merinoo? Tosin hassuu et siitä tuli nii pitkä, ku ohjeen mukaan kyl mielestäni tein... Noh mut tuota on helppo soveltaa! Kokeilkaa jattuu välil päähän et mikä pituus on hyvä.
Jadda, jadda, jadda, nyt asiaan!

Tää on sitte miun eka virallinen suomennos, joten olkaa armollisia! Kertokaa kommenteissa, tai sähköpostilla, jos huomasitte virheen tai ette ymmärrä jotaki kohtaa. Mie autan mielelläni! Mie kuiteki yritin aika sanatarkasti suomentaa ohjeen.

Täältä löytyy myös tää ohje, enkuks tietysti, mut tuossa blogissa on aikas hyvät kuvat ohjeen mukana! Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos et meinaa jostakin kohasta saaha selvää. Kuvat saattaa auttaa.

I have a permission from Vickie Howell (owner of the original pattern) to translate this pattern into finnish and publish it on my blog! :)

Eli siis miulla on lupa itseltään Vickie Howellilta, että saan suomentaa tämän ohjeen ja julkaista sen täällä miun blogissa! :)


Urban Jungle Beanie
Suomennos Vickie Howellin ohjeesta Urban Jungle
Original pattern in here: Urban Jungle

Vickie Howellin nettisivut: Vickie Howell
Vickie Howell's website in here: Vickie Howell 

Virkattu pipo

Koot: 
Naisen S/M (L/XL)

Loppumitat:
Hatun ympärysmitta on 53,5 cm (56 cm)
Ja hattu on 28 cm (30,5 cm) pitkä

Tarvitset:
Caron international "Simply soft"-lankaa (100% akryyliä, 170g/288m kerässä.)
Koon 5 virkkuukoukun, tai muun omalle käsialallesi sopivan koukun
Neulan päättelyä varten

Tiheys:
Joustinpannassa 18 silmukkaa 12 rivillä=10cm

Silmukat, joita käytetään:
Ketjusimukka (kjs)
Kiinteä silmukka (ks)
Piilosilmukka (ps)
Erityissilmukkana puff-silmukka (yks suomennos on myös popcorn-silmukka)

Näin teet puff-silmukan:
Ota langankierto koukulle, työnnä koukku seuraavaan kiinteään silmukkaan, ota lanka koukulle ja vedä lanka silmukan läpi, (nyt on 3 lankaa koukulla).

* Ota langankierto, työnnä koukku samaan kiinteään silmukkaan, ota lanka ja vedä lanka silmukan läpi * toista **-väli 3 kertaa. Eli siis teet tämän eestaas-veivaamisen aina yhteensä 4 kertaa yhtä puff-silmukkaa varten.

Nyt sinulla pitäisi olla 9 silmukkaa koukulla. Ota lanka koukulle ja vedä se 8 ensimmäisen silmukan läpi. Ota lanka koukulle ja vedä se jäljellejääneiden 2 silmukan läpi.

Tuosta popcorn-silmukasta, tai siis puff-silmukasta in Vickiellä hyvä opetusvideo! Tää on tosin enkuks, mut yrittäkää verrata tätä videota tuohon ohjeeseen. Nii mie ainaki sain tolkkua :)Ohje

Joustinpanta

Virkkaa 10 kjs

1. rivi: Virkkaa ks toiseen kjs koukusta laskien ja virkkaa loput silmukat myös. ( Työssä yhteensä 9 ks)
2. rivi: 1 kjs, virkkaa jokaisen ks etureunaan ja käännä työ.

Toista riviä 2, kunnes työ on 53,5 cm (56 cm) pitkä. Päättele työ jättäen pitkä päättelylanka. Käytä tätä pitkää päättelylankaa pannan päiden yhteen ompelemiseen.

Itse hattu

Tee piilosilmukka johonkin kohtaa pannan reunaa.

1. kerros: 1 kjs, virkkaa 72 ks (76 ks) tasaisesti pannan ympäri. Liitä kerros piilosilmukalla ensimmäiseen silmukkaan. (Työssä yhteensä 72 ks (76 ks))

2. kerros: 3 kjs. Jätä ensimmäinen ks väliin, puff-silmukka seuraavaan ks, 1 kjs. * Jätä seuraava ks väliin, puff-silmukka seuraavaan ks, 1 kjs.* Toista **-väliä hatun ympäri ja liitä kerros piilosilmukalla kerroksen ensimmäisen kjs ketjun päähän. (Työssä yhteensä 36 (38) puff-silmukkaa ja 36 (38) yhden ketjusilmukan välejä.)

3. kerros: 3 kjs, puff-silmukka ensimmäiseen ketjusilmukkaväliin. 1 kjs. *Jätä väliin seuraava puff-silmukka ja virkkaa puff-silmukka seuraavaan ketjusilmukkaväliin. 1 kjs.*  Toista **-väliä pipon ympäri ja liitä kerros piilosilmukalla ensimmäisen kjs ketjun päähän.

Ideana on, että puff-silmukat menevät siis tavallaan lomittain!

Toista viimesimpiä rivejä, kunnes hatulla on pituutta 28 cm (30,5 cm) alusta laskettuna. ÄLÄ PÄÄTTELE LANKAA!

Päättely

Sulje hatun yläosa: Viimeisin virkattu kerros on siis hatun yläosa. Koukku on tällä hetkellä hatun takana, sen keskiosassa. Pidä lankaa koukulla ja työnnä koukku hatun yläosan etuosaan keskelle. Eli siis tavallaan vastapäätä hattua. Ota lanka koukulle ja vedä se silmukan läpi. Lanka uudestaan koukulle ja vedä se kahden jäljellejääneen silmukan läpi. Ks on valmis. "Nipistä" kaikki kulmat hatun keskiosaan ja virkkaa kiinteillä silmukoilla reunat yhteen (työntämällä koukku molempien paksuuksien läpi ja lopettaen kiinteään silmukkaan). Tästä yläosasta pitäisi siis tulla "tähtikuvion" näköinen. Jatka reunojen "nipistelyä" hatun ekskiosaa, kunnes koko hatun yläosa on suljettu. Päättele lanka.

Päättele kaikki muutkin langat.

Nauti siun superhienosta uuesta hatusta! <3


41 kommenttia:

 1. Voi nytkö tää malli taas tulee???? Itselläni oli tuollainen jo -60 luvulla. Niitä virkattiin innolla niin mie kuin äitinikin ja laitettiin ohuesta flanellista vuori, että oli lämmin.
  Uutta on tosin tuo neulottu osa.
  Kaunis on myssysi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, tää oli miulle uus malli ja just oli sopiva lankaki tähä, joten päätin kokeilla :) Tuleeha muodissaki ain kaikki takasi, jote käsitöissäki käy nii ;D Ja niih, tuo resori on ovela ku se näyttää neulotulta, mut seki on virkattu :) Ja kiitos!

   Poista
  2. Minäkin muistan tuon malliin..

   Poista
 2. Kiitti suomennoksesta ja tekovinkeistä. Ja upea pipo, kun en ole vielä aiemmin käynyt hehkuttamassa!

  VastaaPoista
 3. Huraa! Nyt miun ei tarvi poikakaverii pakottaa suomentamaan tota ohjetta miulle! Kiitos Sini! :)

  VastaaPoista
 4. Kivan värisen pipon olet tehnyt! Mäkin olen yhden tälläisen virkannut, paljon tylsemmässä värissä tosin ;) Noita puff-silmukoita on hauska tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thänks! :) Ja niih on! Tekis miel tehä joku isompiki työ noilla silmukoilla :D

   Poista
 5. Uskaltaisikohan tuota kokeilla monivärisestä purobatikista, vai tuleekohan liian sekava tai painava.. Ei vaan malttaisi odottaa lankakauppaan pääsyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :'D Hhhmm, niih, eihä siit tarvii iha nii pitkää tehä? Voitha sie kokeilla et miltä se alkaa näyttää :) Ainaha sen saa purettuu ;)

   Poista
 6. Ihanaa sie siis päätit tehä tämän ku ehdotin sitä sulle tuolla kommenteissa! :3 Oon tehny samanlaisen pipon ja on kyllä ihana ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooh, mie mainitsinki edellises postaukses, et joku anonyymi kävi tän ohjeen miulle heittämäs ja tää tuli just sopival hetkel :) Joten kiitos siulle!

   Poista
 7. Oi, minullakin oli pikkutyttönä tämmöinen, puolukan punainen päähine ja siinä oli tupsu päälaella. Vuori ikävä kyllä puuttui, ja tuuli huikui läpi, korvat paleli, muutoin ihana pipo. Tämä lienee ollut muotia ja nuoret naiset käyttivät tätä, joku ystävällinen naapuri on virkannut minullekin, Äidin pyynnöstä. Pipo tuo suloisia lapsuusmuistoja mieleen, kiitos Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mite ihana kuulla et tää tuo noi sulosii muistoi siulle mielee :) Jooh, oon jo muutamast paiakst kuullukki, et tää on joskus muutama vuoskymmen sit ollu muodissa :D Mut niihä tää muoti menee, kokoaja tulee samat jutut uuestaa muotii :)

   Poista
 8. Mikähän Novitan langoista kävis tähän? Tää on makia pipa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hhhmmm, noh varmaan 7-veikka ehkä, tai isoveli. Kannattaa vähä kokeilla, et kummalla tulis parempi :) Isoveli on kyl aika paksua, et siihe saattaa joutuu vähä karsii silmukoita, ettei tuu liian iso pipo. Ja kiitos :)

   Poista
 9. Oooooh, kyllä. Tämä tulee tapahtumaan.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Sini ihanasta "retro" mallista. Muistan aikoinaan kun iso-siskolla ja varmaan äidilläkin oli tällainen pompulahattu.
  Mallisi on selkeä helppolukuinen.
  Kiitos Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Kiva että pipo tuo muistoja mieleen!

   Poista
 11. Oliko sulla tän suomennoksen tekoon alkuperäisen suunnittelijan lupa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä huoli, kyllä on :) Ihan itse Vickie Howellilta sain sähköpostilla luvan, kun kysyin häneltä :)

   Poista
 12. Hei! Tehdäänkö panta tasona? Vai laitanko pannan päät yhteen jeti sen valmistuttua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panta tehdään taosna edestakas virkaten ja sitten sen päät ommellaan yhteen :)

   Poista
 13. Kiitos, Sini, tästä ohjeesta! Omasta luonnonvalkoisesta versiostani tuli todella mieleinen.

  VastaaPoista
 14. Hei! Kiitos ihanasta ohjeesta. Olisin kysynyt,että pysyykö nämä puff-silmukat aina samana esim.38 koko hatun teko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt ymmärsin kysymyksesi oikein, niin kyllä, puffsilmukat ovat kokoajan ns. samankokoisia. Ja niitä on kokoajan sama määrä :)

   Poista
 15. :) Kiitos ohjeesta, useamman olen jo tehnyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ja kiva kuulla että oot innostunu :)

   Poista
 16. Hei Sini!
  Haluaisin tietää minkä paksuinen lanka on tämmöisen pipon väkerrykseen paras. Langan nimi nääs ei sano yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tää pipo on siis virkattu SMC extrta merino-langalla. Vyötteen tiedot: 50g= 130 metriä. Koukku/puikot nro 3-4. Neuleitheys 22 silmukkaa, 30 riviä = 10 cm x 10 cm.

   Täällä Joensuun lankakaupassa ei tosin enää myydä tätä "vanhaa" merinoo. Siitä on tehty uusi versio, jossa on kolme eri paksuutta; 80, 120 ja 170. Nuo numerot tarkottaa siis sitä, että montako metriä siinä 50 gramman kerässä on. Näistä kolmesta tuo merino 120 on paras, koska vanhassa merinossa oli 130 m per 50g, joten se on sitä lähinnä.

   Toivottavasti tästä oli apua :)

   Poista
 17. Uteliaisuuttani kysyn, pyysitkö lupaa ohjeen alkuperäiseltä suunnittelijalta? Tarkoitan sitä, kun olet sen suomentanut sen ja laittanut ohjeen blogiisi? Yhdessä ryhmässä on vääntöä tästä aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuosa postauksessa olen mainunnut:

   "I have a permission from Vickie Howell (owner of the original pattern) to translate this pattern into finnish amd publish it on my blog! :)

   Eli siis miulla on lupa itseltään Vickie Howellilta, että saan suomentaa tämän ohjeen ja julkaista sen täällä miun blogissa! :) "

   Eli siis kyllä, laitoin ohjeen alkuperäiselle omistajalle Vicky Howelille sähköpostia, että saanko julkaista suomentamani ohjeen blogissani. Linkkasin tottakai blogini ja kerroin kaikki muutkin tarvittavat tiedot. Häneltä tuli todella positiivinen vastaus takaisin, että hän on innoissaan, että ohje julkaistaan myös suomeksi jossain :) Hän siis antoi itse luvan suomentaa tämän. Vicky on aika iso nimi tuolla lätäkön toisella puolella näissä käsityöjutuissa, niin oli kyllä upeaa saada häneltä itseltään viestiä! Tottakai alkuperäisen ohjeen omistajalle täytyy kertoa, että olisi tarkoitus kääntää ohje ja julkaista se. Näin alkuperäisen ohjeen tekijälle menee kaikki kunnia mikä kuuluukin mennä. Ja toki voi olla, että ohjeen omistaja ei vaikka haluaisikaan, että ohjetta jaettaisi missään muualla kuin esim. hänen nettisivuillaan. Kannattaa siis aina olla varmuuden vuoksi yhteydessä ohjeen alkuperäiseen omistajaan, vaikka kyse olisikin "pelkästä käännöksestä", mutta ainakin välttää sitten mahdolliset sanktiot :)

   Poista

♥ Kommentit saavat hymyn huulille :)
♥ Minulla on kommenttien valvonta päällä, eli älä ihmettele jos lähettämäsi kommentti "häviää" eikä heti näy. Hyväksyn kommentit ensin, jotta yksikään niistä ei jäisi lukematta.
♥ Kiitos kommentistasi!