lauantai 29. marraskuuta 2014

Kutistemuovi

Mie luulin, että oon joskus aikasemminki postannu kutistemuoviaskarteluja, mut en nähtäväst ollukkaa! En oo tosin tehnykkää näil ku vaa pari kertaa, niih saattaa olla et ne ekat oli nii järkyttäviä etten halunnu niitä postailla, heh.

Ohje kutistemuovin käyttöön:

Kutistemuovi on yleensä A4 kokonen kalvo. Niitä on olemassa ainakin mustia, valkosia, kokonaan kirkkaita ja mattapintasia. Mattapintasiin tarttuu puuvärit sinne mattapuolelle, mut muihin pitää käyttää permanenttitusseja kuvan piirtämiseen.

1. Piirrä kalvolle haluamasi kuva ja leikkaa se irti.

2. Jos haluat tehdä esim. korun tai avaimenperän, tee kalvoon reikä. Muista, että reikä kutistuu myös uunissa, joten tee siitä tarpeeksi iso käyttötarkoitukseen sopivaksi.

3. Lämmitä uuni 125 asteeseen (joissakin ohjeissa on että 175 asteeseen, mut tää 125 toimi ainaki miulla hyvin. Riippuu uunista.) Jos uuni on liian haalea, kuva ei kutistu kunnolla. Jos taas liian kuuma, niin kuva käpristyy pilalle. Kokeile ensin pienellä testipalalla, että mikä lämpötila on sopiva.

4. Laita kuvat uunipellille. Ite oon käyttäny iha normisti leivinpaperia siinä alla.

5. Laita kuvat uuniin noin kolmeksi minuutiksi, tai niin pitkäksi aikaa, että ne ovat kutistuneet kokonaan. Kuvat käpristyy uunissa jonkun verran, mutta ne oikenee tasaseks kunhan ovat kutistuneet.

6. Ota kuvat pois uunista, mutta varo, sillä ne ovat kuumia hetken aikaa. Kuvat ovat myös muutaman sekunnin ajan muotoiltavissa, jos on tarvis.

Ja se on siinä! Valmiit kuvat ovat siis kooltaan noin 1/5 alkuperäsestä, ne on paljon paksumpia ja napakampia ja värit ovat kirkastuneet. Kutistemuovista voi siis tehdä esim. magneetteja ja korujuttuja.

Tässäpä siis miun kutistemuovikokeilut pitkästä aikaa:

Oli pakko päästä kokeilee uusii permanenttitusseja. Ostin niitä ihan tätä hommaa varten, kun tykkään tuosta kirkkaasta kutistemuovista enemmän kun tuosta mattapintasesta. Siihen kirkkaaseen kun ei tartu puuvärit, niin pitää käyttää permanenttitusseja.


Pinterest tarjos taas ideat näihinkin. Ite ku oon iha pirun huono piirtäjä, niih avasin jonkun kivan kuvan tabletilla, zoomailin sen sopivan kokoseks ja piirsin läpi. Tälleen säästy paperia, kun ei tarvinnu tulostaa kuvaa! Tosin piti vähä kikkailla, ku tabletti otti kosketuksen myös sen kalvon läpi, eli piti pitää sormet kokoaja iha paikoillaan, ettei se kuva ala siellä kalvon alla pomppia ja zoomantua iha mite sattuu.


Näitä on vähän hankala kuvata, kun tulee tommoset varjot. Tuo ässä näyttää vähä suttuselta jne. Otetaas yksittäin nää esittelyyn!


Malli tästä kuvasta


Tää on miun lemppari :) Mallia otettu tästä


Tän idea lähti tästä kuvasta. Tästä tuli tosin vähän liian pieni.


Ja tää pitää ens kerral tehä ilman noita ääriviivoja, niih saan enemmän semmosen "katoavan" kissan kuvan. Idea tästä kuvasta.


Ja tähän idea tästä.


Ja tähän otin mallia yehstä näistä risteistä.


Tuota delfiiniä en tajunnu kuvata tolleen yksinään, mut tässä ois siitä vähä lähempi kuva. En oo nähtäväst nyt oikei värittäny kyl kunnolla. Delfiinin malli tästä kuvasta.


Nii ja tää oli kyl iha huippu-idea! Sain tän idiksen tästä kuvasta. Aikasemmin on aina pitäny pohtii sitä, et mitenköhän iso kuvasta pitää tehä ja miten pieneks se sit kutistuu uunissa. Näähän kutistuu siis noin viisi kertaa pienemmäks mitä ne on ennen uuniin menoo, mut eihä sitä nyt osaa arvioida kovin tarkasti ainakaa.


Noh, piirsin sit 20cm viivottimen kalvolle ja kutistin sen. Nyt tiiän aika tarkkaan, että miten pieni mistäkin jutusta tulee!





Nii ja kissa ja sugarskull pääty kaulakoruiks.


Taas lisää koruja...Miul alkaa olla korujen kans vähä sama juttu ku miun käsitöiden kans, et en ehi pitää kaikkia! Täytyy laittaa joku puoti koht pystyyn.


12 kommenttia:

  1. Hauskoja ja näyttäviä koruja! Materiaalina kutistemuovi on minulle ihan tuntematon, joten oli kiva hieman lukea sen käytöstä ja nähdä mihin siitä on. Tuo kissakoru on kyllä ehdottomasti suosikkini. Onkos se Liisa Ihmemaassa elokuvan kissa? :)

    Huomasinpa että sulla on instagrammissa kuva mitä suloisimmasta hamsterista. <3 Meillä asustelee kans talvikko ja syrkki. Blogin uusimmassa tekstissä pilkahteleekin toinen heistä sukkien kera. :)

    Tämä olikin muistaakseni ensimmäinen kerta kun blogissasi piipahdan kunnolla. Jään ilolla seurailemaan lisää!

    Rentoa viikonloppua!

    Terv. Heidi Narukerä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooh, kutistemuovi on aika monille viel iha tuntematon materiaali, mut suosittelen kyl kokeilemaan! :) Ja jooh, Irvikissaahan se yrittää esittää :D

      Voi kiitos, Lili kiittää kohteliaisuudesta ;D Mieki oon iha höpsähtäny nyt tuoho hamsuun ja aattelin et joskus ku on vähä isompi koti niih hankkisin talvikkoja vaik semmosen pesueen verran :)

      Ja kiva kun viihdyt! Tervetuloo vaan :)

      Poista
  2. Waude miten kivoja. Kiitos ohjeista ja ihanaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  3. Voi kun hauskoja!! Tota kutistemuovia pitäs itekki kokeilla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Tällä on tosi helppo tehä ja tulee aikas hienoja koruja yms :)

      Poista
  4. Mun on pitkään pitänyt kokeilla tätä,mutta aina unohtunu =)

    VastaaPoista
  5. Kivoja! Muillakin taitaa kaapissa olla paketti tuota kutsitemuovia, mutta enpä ole edes vielä kokeillut. Jospa yrittäisikin etsiä sen...

    VastaaPoista
  6. Ihanat!!!! Ite tykään kans kutistemuovista värkkäillä ;) sugarskull on miun ehdoton suosikki!!!<3<3<3

    -Pinxxu-

    VastaaPoista

♥ Kommentit saavat hymyn huulille :)
♥ Minulla on kommenttien valvonta päällä, eli älä ihmettele jos lähettämäsi kommentti "häviää" eikä heti näy. Hyväksyn kommentit ensin, jotta yksikään niistä ei jäisi lukematta.
♥ Kiitos kommentistasi!